Коя е една от най-лесните пароли в света?

Хакерите могат да се доберат до профилите ни и до информацията във всичките ни джаджи и смарт устройства, ако не подсигурим входа на крепостта. За да бъде създадена силна парола се изисква доста креативност, а в повечето случаи и много добра памет след това. С идеята да ни помогнат в сложното начинание, много сайтове и апликации ни предлагат автоматично генерирани комбинации. Макар най-добрите комбинации да са от букви и цифри в разбъркан ред, ще ви удиви коя е една от най-лесните пароли. Тя гласи “ji32k7au4a83”. Как една толкова сложна комбинация от на пръв поглед случайни символи, може да е една от най-достъпните за хакерите и защо толкова много хора я използват? Отговорът е удивителен! Накратко “ji32k7au4a83” не е случайна комбинация.

Честотата, с която поредицата от символи се появява в класациите за най-разбивани пароли, е забелязана за пръв път от хардуерния и софтуерен инжeнер Робърт Оу.

Вместо да започне сам дълги анализи, в началото на март той просто отправи предизикателство към потребителите в twitter да обяснят явлението. Отговорът не закъснял. Той дошъл от потребителите от Тайван. Те обяснили, че на тайванската клавиатура с изписаните символи на мандарин, последователността от символи образува 我的密碼 или „уо де мийма“. Това в превод означава „моята парола“ на мандарин.

Е, явно доста хора намират това за „силна парола“…

Системата за писане на текст на мандарин чрез клавиатура се учи в началните училища в Тайван и всяка клавиатура от магазин компютърни аксесоари в страната е такава. Това значи, че паролата се ползва или от деца, или от хора с доста странна представа за сигурност.

Ето едни от най-разбиваните пароли в света през 2018 година:

  1. 123456
  2. password
  3. 123456789
  4. 12345678
  5. 12345
  6. 111111
  7. 1234567
  8. sunshine
  9. qwerty
  10.  iloveyou

П.С. – Паролата с цифри от 1 до 6 е на върха в тази класация за 5-та година.

Съвет: Винаги избирайте силна парола за своите смарт устройства и джаджи за кола или за дома. Така ще си гарантирате повече сигурност и няма да се страхувате, че личния ви живот ще „изтече“ в социалните мрежи.

Остави коментар

avatar
  Subscribe  
Notify of