Джаджи: Бърза история на слушалките

Едва ли има съвременен човек, който да не притежава поне един-два чивта слушалки. Навсякъде слушаме музиката и се изолираме от излишния шум на ежедневието. Музиката играе основна роля в живота на ного хора, особено когато има толкова много жанрове и изпълнители, че буквално има перфектна песен за всяко настроение. Не случайно и най-честото продуктово позициониране в клиповете на световните изпълнители е на слушалки – онези големите, червените – сещате се кои.

Но как са били изобретени слушалките?

Как са се развивали и какви са екстрите на най-новите модели?

Предшественик

В първите години след 1890-та, слушалките са едностранен тежък високоговорител, който човек придържа до ухото си, за да общува. Това по-късно се превръща в електрофон. Това е система, състояща се от слушалки тип стетоскоп, свързани към табло. С тяхна помощ хората около Лондон успявали да слушат изпълнения на живо. Този луксозен абонамент струвал около 5 паунда годишно. Тази тежка система била като днешният iPod за времето си. Тогава било повече като локално радио със слушалка – тежка и неудобна.

Първите слушалки … за военните

Първите истински слушалки са проектирани от инженера Нейтън Болдуин на кухненската маса. Колкото и хората да пренебрегват неговото изобретение, американският флот разбрал неговото прозрение и купил стотици за целите на отбраната.

Първите слушалки … за масова употреба

През 1937 година компанията Байердинамик пуска в продажба първите слушалки за масова употреба, предназначени не за военните, а за обикновения слушалтел. Моделът DT-48 представлявал това, което много от слушалките са днес. Новите джаджи покриват двете уши и са свързани с метална основа и имат два отделни кабела за свързване. През 1939 в Австрия компанията AKG изобретява K-120 – слушалки, които продават отличен звук, а имат и стил. Те са проектирани с висококачествен аудио драйвер на ухото и тънка лента за глава. Производството на тези слушалки е спряно по време на Втората световна война.

Стерео революция

През 1958 г. джаз музикантът и любителят на аудиото Джон Кос изобретява Koss SP-3 – първите стерео слушалки. Те са просто говорители, увити в мека кърпа и с лента за глава. Дизайнът не е основна точка, но те вдъхновяват други аудиоинженери по целия свят да влязат в пазара на слушалки. През 1960-те и 70-те години Koss доминира. Ражда се рока. Бийтълс и Кос правят Beatlephones – слушалки със стикер на Бийтълс.По същото време STAX изобретява първите електростатични слушалки, SR-1. Те са с най-ясен звук.

Уокменът и новите поколения 

През 1979 г. Sony представи Walkman – преносим стерео плейър с включени слушалки, MDR 3L2. Не след дълго, други потребителски електронни марки като Philips влязоха в играта новия пазар. От тук започва бързата еволюция в дизайн и форми. Първо се появяват слушалки, които все още имат лента около главата, но се носят на врата, за да не пречат на прическата.

В следващите години се появяват такива само с кабели, които се слагат вътре в ухото.

Звукът става все по-добър а около 2004 стават достъпни първите модели с увеличен бас – първоначално предназначени най-вече за диджеи.

Първите слушалки с Bluetooth

Технологията Bluetooth е измислена през 1999 година и с началото на новия век се появява първият телефон, който я притежава. 4 години по-късно са създадени и първите Bluetooth слушалки – не очаквахте, че са толкова стара технология, нали?

За известно време Bluetooth слушалката е само една и се използва най-вече в работния процес на различни хора – например куриери.

Днес обаче има блутуут слушалки, които са достъпни за всички и на тях може да се слуша музика, без да се налага да се оплитате в кабели. От онлайн магазин за електронни джаджи можете да си купите всякакви варианти – една слушалка, подходяща за разговори, големи слушалки върху ухото или такива, които се поставят вътре.

Препоръчани продукти

Остави коментар

avatar
  Subscribe  
Notify of